Historie

  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
De Aalten Zaterdag Sportvereniging (AZSV) werd opgericht op 5 juni 1948, met ds Kroneman als eerste voorzitter en dhr. van Huet en dhr. Lievers als eerste secretaris resp. penningmeester. AZSV telde bij de oprichting 35 leden en startte met voetballen op een terrein aan de Bodendijk. Daarna speelde het een tijdje op de Molenkamp en aan de Bocholtsestraat waarna AZSV zich in 1958 vestigde op het huidige sportpark Villekamp aan de Haartsestraat. Er werd een heuse kleedaccommodatie gebouwd en er kwam een trainingsveld met een lichtinstallatie. Sportief was er in 1965 een eerste hoogtepunt met het behalen van het kampioenschap. Het ledental nam gestaag toe en om tegemoet te komen aan de eisen van de tijd, werd in 1966 begonnen met het bouwen van een nieuw clubgebouw, volledig uitgevoerd door vrijwilligers van de club. In 1970 was er een nieuw sportief succes met de promotie naar de derde klasse. In 1973 werd het 25 jarig jubileum gevierd met o.m. een wedstrijd tegen Fc Twente, dat AZSV keeper Eddy Pasveer had gecontracteerd. In 1977 startte AZSV met een zaalvoetbalafdeling en werd voor het eerst een D-pupillentoernooi georganiseerd, met aanvankelijk regionale, maar later ook nationale en internationale deelname. AZSV bleef intussen doorgroeien qua ledental. AZSV besloot te starten met een F pupillen afdeling voor de kinderen vanaf 6 jaar.

In de beginjaren `80 deed de sponsoring haar intrede bij AZSV en verzekerde de club zich jaarlijks van een leuke bron van inkomsten. Augustus 1981 werd een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van AZSV; het eerste vrouwenteam werd samengesteld en ingeschreven in de competitie. In 1983 zag straatvoetbaltoernooi het levenslicht, waarbij jaarlijks honderden spelers en speelsters in de maanden mei en juni 14 dagen lang strijden om het Aaltens straatvoetbalkampioenschap maar bovenal genieten van de gezelligheid die het toernooi met zich meebrengt. In 1987 behaalde AZSV met Heren 1 een nieuw sportief hoogtepunt, door kampioen te worden en te promoveren naar de tweede klasse. Het 40-jarig jubileum in 1988 werd op grootse wijze gevierd met een fantastische feestweek, die bol stond van de activiteiten. Om AZSV moreel en financieel te steunen werd in 1989 de supportersvereniging opgericht. In 1992 werd er geschiedenis geschreven met de promotie van Heren 1 naar de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal; destijds de eerste klasse. Het werd een verblijf van 1 jaar.

In het jaar werd ook de stichting Villekamp opgericht en verrees er een overdekte tribune met 350 zitplaatsen waaronder zich nu ook een krachthonk, ontvangst-, kleed-, en fysioruimten bevinden. Het 50-jarig jubileum werd in 1998 uitbundig gevierd met o.a. de uitgave van een jubileumboek. AZSV kon haar duizendste lid verwelkomen in 2001. In het zelfde jaar kon Heren 1 het in de eerste klasse niet bolwerken hetgeen leidde tot een degradatie om het jaar erop direct weer terug te keren naar de eerste klasse op dat overigens de op een na hoogste klasse in het zaterdagvoetbal aangezien er een hoofdklasse was toegevoegd. De AZSV vrouwen nestelden zich stap voor stap in hogere klassen, meer en meer meisjes ontdekten het plezier in het voetballen bij AZSV In 2007 werd de AZSV voetbalschool opgericht waardoor kinderen vanaf 4 jaar het voetbal konden spelen in een wereldkampioenschapcompetitie. Met het 60 jarig jubileum verscheen in 2008 et boek 'A.Z.S.V-1 aller tijden' en speelden Heren 1 en Vrouwen 1 een wedstrijd tegen resp. De Graafschap en Fc Twente. In het jubileumjaar degradeerde Heren 1 helaas naar de 2e klasse. AZSV en de gemeente Aalten kwamen in 2011 overeen het onderhoud van het sportpark over te dragen aan AZSV. De club kreeg daarbij de beschikking over twee en een half kunstgrasvelden waardoor vooral de trainingsfaciliteiten enorm verbeterden. In de zomer van 2011, 2012 en 2013 speelde AZSV wedstrijden tegen AJAX, PSV en Fc Twente in hun voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Heren 1 promoveerden in 2011 naar de eerste klasse om twee seizoenen later opnieuw te promoveren naar de Hoofdklasse, waarin het sindsdien speelt. De jeugdteams van AZSV speelden stap voor stap op een hoger niveau. Op dit moment komen enkele jeugdteams uit in de Hoofdklasse en de Landelijke Divisie. Het ledenaantal groeide door tot 1300 in 2015 waaronder 175 vrouwen en meisjes. In 2017 promoveerde Vrouwen 1 naar de Landelijk 1e klasse en werd het meisjes team Onder 19 jaar kampioen van de Hoofdklasse. In de periode 2015-2017 werd een groots project uitgevoerd wat leidde tot de renovatie en uitbreiding van kleedkamers. Last but not least is in de voorbije zomer de kantine flink opgeknapt. AZSV kan hiermee haar leden en gasten ontvangen in een ruimte met een frisse en eigentijdse uitstraling. Het vele dat er gebeurd is, is ook de ambitie die A.Z.S.V in de toekomst wil behouden. AZSV wil een club blijven met sportieve ambities, maar bovenal gastvrij zijn, een plek blijven waar iedereen graag naar toe gaat!