AZSV8: het einde van een tijdperk!

Zaterdagmiddag 2 juli komt op sportpark Villekamp een einde aan een tijdperk.

Want dan voetbalt AZSV-8 op sportpark Villekamp om 15.00 uur de allerlaatste wedstrijd uit zijn roerige bestaan.
Tegenstander deze middag is een selectie van voormalige coryfeeën uit dit roemruchte elftal.
Aansluitend aan deze wedstrijd staat een reünie voor oud-spelers, leiders, sponsoren en vaste supporters gepland.

Dat het opheffen van een voetbalelftal op deze manier ‘gevierd’ wordt, is opmerkelijk. Maar het gaat hier dan ook over een bijzonder elftal. De geschiedenis van dit team gaat terug tot in de vorige eeuw. In 1985 staken enkele voormalige vedetten van AZSV de koppen bij elkaar.
Ze waren recent gestopt met prestatievoetbal maar voor hun gevoel nog lang niet klaar met hun voetbalcarrière. Ze richtten toen een veteranenteam op, een bijna revolutionaire daad binnen AZSV in die tijd.
Het veertiende elftal was geboren, later omgedoopt tot het vijfde, zesde en uiteindelijk het achtste elftal. Dit seniorengezelschap maakte al snel furore. In de eerste jaren speelden ze de vaak veel jongere tegenstanders moeiteloos van de mat – technisch kunnen en tactisch inzicht verjaren immers niet.

Daarnaast hadden ze nog een bijzonder wapen. Als ze het voetballend niet meer konden belopen, losten ze het gewoon verbaal op. Niet alleen overbluften ze zo menig minder mondige tegenstander, ook scheidsrechters liep het soms dun door de broek als ze een wedstrijd van dit elftal kregen toegewezen. Een boycot door AZSV-scheidsrechters kon ooit slechts ternauwernood worden voorkomen. Sportieve resultaten lieten dan ook niet lang op zich wachten. Al snel werd het eerste van in totaal drie kampioenschappen binnengehaald.
Ook buiten het veld deed het team geregeld van zich spreken. In de derde helft was het een graag geziene gast in de kantine en ook teamuitjes naar de Ardennen – inclusief bonte avond – en wedstrijdbezoekjes aan Schalke ’04 droegen bij aan de onovertroffen sfeer van het elftal.

Jarenlang bleef het elftal vooral een vergaarbak voor voormalige selectiespelers van AZSV. Langzamerhand maakten echter ook steeds vaker oudere jongeren uit de wat lagere teams hun opwachting. Vele tientallen AZSV’ers konden zo het onvermijdelijke afscheid van hun geliefde bezigheid op de zaterdagmiddag nog even uitstellen – en nog iets langer de illusie koesteren dat de lichamelijke aftakeling op hen geen vat had. Door natuurlijke afvloeiing verminderde het percentage voetballers op leeftijd de laatste jaren echter drastisch.
Steeds meer spelers stopten noodgedwongen als gevolg van roestige spieren, huiselijke omstandigheden en/of (groot)vaderlijke verplichtingen. Om nog een elftal op de been te kunnen brengen, moesten steeds meer jongere spelers ingepast worden. De afgelopen jaren werd het elftal zo een mix van twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers én zestigers.

Aan het einde van dit seizoen stoppen echter de allerlaatste ‘echte’ veteranen: Dick Neerhof, Ertan Ertunc, Erik Lammers en André Swijtink. Zij doen daarmee de deur dicht van het voetballende museum, het elftal dat zorgde voor een spraakmakend hoofdstuk in de toch al rijke geschiedenis van AZSV.

Aanmelden voor wedstrijd/reünie ‘AZSV-8 Einde van een tijdperk!’

Iedereen wordt tussen 13.30 en 14.00 uur verwacht.


Doet mee aan de wedstrijd:
janee

Anekdotes/foto’s naar: andre.swijtink@achterhoekvo.nl