AZSV verzuimt derde plaats te pakken

februari 5, 2023

Toen vorige week bekend werd wie de scheidsrechter van dienst zou zijn bij de wedstrijd AZSV – Buitenpost voorspelde een ouder, ervaren AZSV icoon dat hij op een briefje kon schrijven dat de Rood Witten zeker een strafschop tegen zou krijgen. Na 90 en 12 minuten extra bleek dat zijn waarzeggende woorden dubbel en dwars uit waren gekomen. In een wedstrijd die in 2-2 eindigde werden maar liefst drie strafschoppen gegeven, die even zo vaak benut werden, waarvan twee tegen AZSV en één tegen Buitenpost. Meteen vanaf de aftrap liet AZSV duidelijk zien dat ze voor drie punten gingen. Met goed voetbal werd druk gezet op het doel van Buitenpost. Maar omdat de voorwaartsen hun vizier niet op scherp hadden staan of hun aanvallen in buitenspel zagen eindigen bleef het scorebord op 0-0 staan. Ook enkele gevaarlijke hoekschoppen gingen ternauwernood over of langs het doel met uitzondering van de 24e minuut toen Nick van Breugel de bal op onderkant lat kopte. Helaas verdween de bal niet achter de lijn. In de 24e minuut moest keeper Jasper te Kolste handelend optreden bij een inzet van Buitenpost. De doelman die een dag eerder nog enkele hechtingen uit zijn kaak laten halen nadat hij vorige week tegen Ajax een schoen in zijn gezicht had gekregen kweet zich goed van zijn taak. Na ruim een half uur spelen was het de in vorm zijnde Bram Rensing die een werkelijk schitterende combinatie aanging met Rik van der Eerden. Op onnavolgbare wijze dropshotte de aanvalsleider de bal met buitenkant wreef in het Friese doel. Dat was een opmaat naar meer doelrijpe kansen voor de mannen van Dave de Jong. Het was in vrije positie dat Siep Rompelaar hoog over schoot. In plaats van met 2- of 3-0 de rust in te gaan kwam in de 45e minuut de 1-1 op het scorebord. In een duel in de zestienmeter zag de scheidsrechter een overtreding van Michael Vaags wat hem een gele kaart opleverde en een eerste strafschop tegen. Buitenpost liet zich deze kans niet ontnemen en ging geheel tegen de verhouding in met 1-1 naar de thee. De tweede helft was een zwakkere kopie van de eerste helft. Veel balbezit voor de Rood-Witten en een op de counter loerende tegenstander. Chris Verheul zag zijn zwoegen niet beloond worden terwijl Rik van der Eerden zich steeds moest ontworstelen aan zijn twee bewakers. In de 69e minuut weer een hachelijk moment in het strafschopgebied van AZSV toen Michael Vaags weer een duel aanging en de tegenstander onder uitging. De scheidsrechter zag dit gelukkig niet als een overtreding. De wedstrijd liep op een eind toen in de 88e minuut Chris Verheul in het strafschopgebied onderuitgehaald werd in de ogen van de man in het zwart. Overtuigd liet Rik van der Eerden de bal van de stip naar het net vertrekken en daarmee leken de drie punten in Aalten te blijven. Scheidsrechter Meilink vond het nodig om 12 minuten blessuretijd bij te trekken. In een alles of niets poging gooide Buitenpost alles naar voren. Bij een onoverzichtelijke situatie kreeg een AZSV speler binnen de beruchte lijnen de bal van dichtbij op de hand. Voor de scheidsrechter reden om voor de derde keer naar de stip te wijzen. In het daarbij ontstane opstootje kreeg Michael Vaags zijn tweede gele kaart en kon vetrekken. De ingevallen Robin Huisman de Jong zich dit buitenkansje niet ontnemen en bracht de 2-2 eindstand op het scorebord. Duidelijk mag zijn dat een beschuldigend vingertje niet naar de scheidsrechter mag wijzen maar eerder naar de niet benutters van de vele kansen.

Door: Gerrit Nijman