Voorbeschouwing AZSV – DETO Twenterand

oktober 13, 2021

Na het succesvolle bezoek aan Amsterdam kwamen de trainers ieder met een eigen verhaal. Martin de Groot, oefenmeester van Swift was na afloop teleurgesteld in het resultaat. “Het blijft lastig om tegen een tegenstander te spelen die afbraakvoetbal speelt” sprak hij enigszins gefrustreerd. “Anderzijds moet je je daar als team tegen wapenen. Bij ons ontbreekt dan simpelweg toch de creativiteit om het doelpunt te maken. Trainer Dave de Jong van AZSV: ” Door compact te spelen en keihard te werken hebben we ze echter amper een kans geboden. In de omschakeling hadden we na de pauze denk ik de drie beste kansen”
De waarheid zal wel in het midden liggen. Het gezegde : “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt” is hier waarschijnlijk van toepassing.
Vriezenveen is een plaats in de Gemeente Twenterand. Ze zijn gezegend met twee zaterdagverenigingen die elkaar niet veel ontlopen. Toch spreekt DETO meer aan dan DOS’37. Van oudsher kun je DETO rustig de trots van het oosten noemen. In de tijd dat de vissersplaatsen aan de boorden van het IJsselmeer en de kuststreek, inclusief de bollenstreek, de top van de zaterdagamateurs beheersten stak DETO hun geregeld de loef af. Op een gegeven moment was de rek er bij DETO een beetje uit en degradeerden ze zelfs drie keer achter elkaar. Maar Vriezenveners staan niet bekend dat ze snel bij de pakken gaan neerzitten. In het seizoen 2011-2012 haakten ze weer aan bij de top door naar de Topklasse te promoveren. Door bijkomende kosten voor beveiliging en verbetering van de organisatie klopten ze bij de gemeente Twenterand aan voor financiële bijstand in ruil voor uitbreiding van de naam tot DETO Twenterand. Dat de gemeente hierin mee ging was voor veel verenigingen een doorn in het oog.
In 1968 speelde AZSV voor het eerst tegen DETO in Vriezenveen. Er werd niet gescoord. Vlak voor het eind liep AZSV de overwinning mis door een strafschop te missen. In de thuiswedstrijd werd met 4-2 gewonnen. In het seizoen 92-93 speelden AZSV en DETO op het hoogste amateurniveau tegen elkaar in de competitie. Op Villekamp was een overwinning van DETO genoeg voor de 1e periodetitel. Maar vlak voor het eind scoorde Erwin Wevers met een schitterende vrije trap de 1-1. Hierdoor pakte ACV onverwacht de eerste periode omdat Lunteren ook verloor. De supporters van DETO konden het moeilijk verkroppen dat DETO de 1e periode was misgelopen en wendden hun frustraties af op de scheidsrechter met als gevolg dat de KNVB DETO de volgende wedstrijd niet liet spelen totdat sancties bekend werden gemaakt.
In het seizoen 2018-2019 hebben AZSV en DETO (Twenterand) elkaar voor het laatst ontmoet. In Aalten won AZSV met 3-1 en in Vriezenveen werd gewonnen met 1-2.
We gaan ons opmaken voor een spannende en vooral sportieve wedstrijd.