Voetbalschool, afscheid en een nieuw begin!

januari 3, 2021

Wilma Schokkin heeft als coördinator van de Voetbalschool afscheid genomen. Twee jonge mensen, de ‘Voetbalschool Crew’, zullen haar taak overnemen. We stellen Thomas Lensink en Ilse Luijmes voor, ook Wilma komt nog aan het woord. Hieronder staan de uitgebreide interviews!

Wie is Thomas Lensink en hoe staat hij in de Voetbalschool?

Thomas is 23 jaar en volgt een BBL opleiding Maatschappelijke Zorg, Specifieke Doelgroepen. Hij werkt op ’t Kempske in Terborg met kinderen met een ‘rugzakje’. We stellen Thomas vijf vragen.

1. Wat is jouw functie bij de Voetbalschool? Thomas: “Ik ben samen met Ilse coördinator. We zullen samen de boel gaan overnemen, we worden ‘Voetbalschool Crew’ genoemd!”

2. Wat vind je het leukst om te doen bij de Voetbalschool? Thomas: “Het leukst blijft toch altijd het contact met de kinderen. Het is heerlijk om op woensdagmiddag of zaterdagochtend het enthousiasme te zien van de kids. Ze vertellen de grootste verhalen over wat ze die week hebben meegemaakt of laten het nieuwe geleerde trucje zien. Het is elke keer weer genieten!”

3. Hoe lang ben je al betrokken bij de Voetbalschool? Thomas: “Ik ben op mijn zestiende begonnen als stagiair van de opleiding Sport & bewegen en ben nooit meer weg geweest. Ik zit onderhand al in mijn zevende seizoen dus.”

4. Voetbal je zelf ook, zo ja welk elftal en welke positie? Thomas: “Ik ben op mijn zestiende gestopt omdat ik de opleiding Sport & Bewegen ging doen. Ik doe nog wel graag mee met straatvoetbal en hoop dan een beetje goed te zijn in de aanval!”

5. Hoe zie je de toekomst van de Voetbalschool? Thomas: “Wilma was altijd erg van de mapjes en briefjes etcetera. Maar aangezien Wilma iets minder jong is als ik hield ik daar altijd netjes mijn mond over. Ik denk dat dit iets is dat zeker gaat veranderen. Verder hoop ik dat we nog lang door kunnen gaan en dat ik lang coördinator mag zijn!”

Wie is Ilse Luijmes en hoe staat zij in de Voetbalschool?

Ilse is 19 jaar en volgt een opleiding aan de academische Pabo in Nijmegen, de ALPO. Ze combineert dus de Pabo aan de HAN met een studie Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze is bezig met haar derde jaar. Daarnaast is ze kassière bij de Jumbo. We stellen Ilse vijf vragen.

1. Wat is jouw functie bij de Voetbalschool? Ilse: “Mijn functie is trainer. Na het vertrek van Wilma heeft Thomas mij gevraagd of ik hem wilde helpen met het coördineren van de Voetbalschool. Dus eigenlijk trainer en coördinator.”

2. Wat vind je het leukst om te doen bij de VS? Ilse: “Het leukste bij de voetbalschool vind ik toch echt het voetballen met de kinderen. Hoe ze gieren van het lachen als je de bal afpakt, hoe enthousiast ze dan worden. Heel leuk om te zien. Het trainen vind ik ook leuk, maar hier moet ik nog iets vaardiger in worden, zodat ik ze echt veel kan bijbrengen over voetbal.”

3. Hoe lang ben je al betrokken bij de Voetbalschool? Ilse: “Ik ben sinds september 2020 betrokken bij de Voetbalschool. Ik vond het zo leuk dat ik iedere week ben gekomen op woensdag om trainen te geven.”

4. Voetbal je zelf ook, zo ja welk elftal en welke positie? Ilse: “Ik voetbal al sinds mijn zevende jaar. Ik vind het een super leuke en goede sport. Ik vind het vooral heel fijn om in teamverband te spelen. Dit seizoen speel ik nog in MO19-1… dit is inmiddels mijn vierde of vijfde jaar bij de A-meisjes. Mijn positie is rechtsback, een fijne positie vind ik zelf.”

5. Hoe zie je de toekomst van de Voetbalschool? Ilse: “Nou… ik wil Wilma niet na-apen, maar veel anders zou ik het niet willen doen! Zij pakte het enorm goed aan. Haar doel was vooral om er een super gezellige tijd van te maken met iedereen; kinderen, ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s.. iedereen is welkom! En natuurlijk is het dan geweldig dat de kinderen een lekker potje voetballen en wij ze hierin kunnen trainen, zodat ze betere voetballers worden. Dit alles wil ik graag vasthouden: de gemoedelijke sfeer creëren, kinderen blij maken en natuurlijk iets leren over voetbal en omgaan met andere kinderen, ouders langs de lijn als dat weer mag. Ik hoop dat alle vrijwilligers erbij willen blijven, want aan hun hebben we enorm veel! Zorgen dat de Voetbalschool populair blijft, maar ook toegankelijk voor kinderen om eens mee te trainen, zodat ze wellicht enthousiast kunnen raken voor deze leuke sport.”

We stellen Wilma vijf vragen.

1. Wat ga je doen met de zaterdagen en alle tijd die je nu beschikbaar krijgt? Wilma: “Weet zeker dat ik me niet ga vervelen, kan mezelf goed vermaken. Maar eerst even afstand leren nemen van de leuke voetbalschool. Zal de eerste tijd best lastig zijn, zeker als het seizoen weer begint. Eerst even minder verplichtingen is ook wel een fijn idee. Ondertussen denkend weer een moestuin aan te leggen…”

2. Wat vond je het moeilijkste van het afscheid nemen? Wilma: “Het moeilijkst van het afscheid nemen is de twijfel of je dit écht wilt maar ook weten dat het mooi is geweest. De gezelligheid, saamhorigheid en vooral de lol niet willen missen maar toch ook toe zijn aan andere uitdagingen.”

3. Hoe heb je de ‘jonkies’ het stokje overgedragen? Wilma: “Al jarenlang hebben we in Thomas een leuke jonge knul binnen de voetbalschool. Eerst als trainer en de laatste jaren als Crew-lid binnen de voetbalschool. Dit jaar kwam Ilse Luimes als trainer aangelopen. Haar enthousiasme en betrokkenheid viel op. Spontaan gaf ze aan samen met Thomas de voetbalschool te willen organiseren. Dit heeft het voor mij een stuk makkelijker gemaakt de knoop door te hakken en nu écht te stoppen.”

4. Wat is je leukste herinnering? Wilma: “Onmogelijk antwoord te geven wat de leukste herinnering voor mij is. De mooi versierde meibomen, Sinterklaas op de training, het bezoek aan de Neeth, een opmerking van een 6 jarige… de plagerijtjes of het warme gevoel van saamhorigheid. Meest recente herinnering was waardevol… mijn afscheid als coördinator, ontroerd door de lieve woorden, waarderingen, veel tekeningen, bloemen en cadeautjes… (Haha.. stiekem ook blij met de huidige maatregelen, anders was het me teveel geworden..)”

5. Zul je nog vaak komen kijken? Wilma: “Komende tijd zal ik Thomas en Ilse waar nodig ondersteunen en zeker het spektakel op zaterdag blijven volgen. Bij mooi weer en als het weer gezellig kan en mag langs de lijn..”

Ilse merkt nog het volgende op over de Voetbalschool, en hoe Wilma haar stempel erop heeft gedrukt: “Ik ben er nog niet zo lang bij, heb nog maar een kleine vier maanden mee kunnen maken. Toch zag ik al zulke leuke dingen. Het leukste is het enthousiasme van de kinderen. Hoe blij kun je ze maken met twee doeltjes en een bal. Verder vind ik de kleine dingen die Wilma altijd organiseert super leuk, zoals het zakje chips en drinken aan het einde van een seizoen, de lekkertjes in bijvoorbeeld de herfstvakantie of de zakjes pepernoten en snoepgoed met Sinterklaas. Kleine dingetjes, die haar niet verplicht worden, maar die ze puur doet uit goedheid naar de kinderen. Verder is het enthousiasme van ouders ook goed te zien en dit laat zien hoe toegankelijk Wilma is voor ouders en hoe belangrijk dit is. Tenslotte laten ze hun jonge kinderen wel achter op het voetbalveld. Zeker in de Coronatijd is dit voor sommige ouders moeilijk geweest.”