Sponsoravond bij AZSV met ‘behangkoning’ en Swansea-fan John van Zweden

mei 7, 2019

Op 22 mei organiseert de sponsorcommissie van AZSV een avond voor haar sponsoren met John van Zweden als spreker. De sponsorbijeenkomst vindt plaats in de kantine van AZSV op Sportpark Villekamp.

John was twintig jaar oud toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingwinkel van Nederland. Het leverde hem uiteindelijk landelijke bekendheid op als ‘de behangkoning’. John’s grote liefde – naast zijn vrouw en kinderen – is voetbal. Hij is fervent supporter van ADO Den Haag en heeft een passie voor Engels voetbal, met name voor de club Swansea City.

De correspondentie die hij als zestienjarige scholier voerde met een penvriend in Wales, resulteerde in een hechte vriendschap met een supporter van Swansea City. Vanaf dat moment heeft hij ook deze club in zijn hart gesloten en volgt hij alle wedstrijden. Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered door die eigenaar uit te kopen.

Vanaf dat moment is Swansea City opgeklommen van de onderste plaats in de laagste betaalde voetbalafdeling tot de Premier League. Vanaf het seizoen 2011-2012 speelde Swansea City met verfrissend voetbal mee in de middenmoot. In het seizoen 2012-2013 wist Swansea zelfs de League Cup te winnen en was de club in Europa te bewonderen. Uiteraard werd het team van Swansea City regelmatig versterkt met Nederlandse voetballers.

In 2016 waren de eigenaren van mening dat zij Swansea City niet naar een hoger plan konden tillen en zij besloten dan ook hun aandelen te verkopen aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Met deze deal werd John op slag multimiljonair. Met de club ging het minder, degradatie naar de Championship kon niet worden voorkomen.

De successen van John bleven niet onopgemerkt, want het is en blijft een prachtig verhaal. Hij werd voor de media een interessante spreker en vertelt zijn verhaal in binnen- en buitenland. Zo werd John een bekende Nederlander en een veelgevraagd spreker.

Als spreker vertelt John over zijn ‘aandeel’ in Swansea City, zijn held Bobby Charlton, over champagne in de bestuurskamer en trainings- en maatpakken, maar ook over behang en vloerbedekking en hoe hij als Haagse Volksjongen een succesvol ondernemer werd en opklom tot mede-eigenaar van Swansea City.