Interview met Jan ter Horst, oud wethouder en supporter van AZSV

juli 2, 2018

Jan, op bezoek bij AZSV zie ik je altijd op een speciale fiets, wat is de reden hier van?
Ik heb de ziekte van Parkinson, suikerziekte en sinds kort heb ik ook een hernia tussen de vierde en vijfde lendenwervel. Ook heb ik artrose, hier heb ik fysiotherapie voor. Thuis moet ik oefeningen doen, voor de Parkinson slik ik vijf keer daags tabletten en voor de hernia krijg ik pijnbestrijding. Nog niet zo lang geleden kon ik nog tennissen en aangepast sporten in de sportschool maar dat zit er nu niet meer in. Met mijn aangepaste fiets kan ik overal komen, zelfs als er een concert van mijn vrouw Ineke in de kerk is mag ik naar binnen fietsen en ook bij AZSV word ik altijd prima geholpen.

Kun je iets vertellen over je tijd als bekende Aaltenaar?
Ik was al vrij jong voorzitter van een jongerenorganisatie genaamd Arjos. Op mijn 23ste jaar kwam ik in de gemeenteraad en ik ben 28 jaar raadslid geweest. Tevens was ik twaalf jaar wethouder en plaatsvervangend (loco)–burgemeester. Dit was een 50% baan. Mijn andere baan was consultant op het arbeidsbureau, het huidige UWV. Vanaf 1999 ging ik naar de Provinciale Staten. Toen ik dit zes jaar gedaan had ben ik een eigen adviesbureau begonnen dat erg succesvol was.

Heb je zelf ook gevoetbald?
Ik heb zelf niet zo lang gespeeld. Van de C- tot de A-jeugd. Zestig jaar geleden was dat. Werk, studie en zwakke enkels waren voor mij een reden om te stoppen. Gespeeld werd er toen nog op de Molenkampsdijk. Hogeweg was toen trainer van AZSV H1. Dat was in de tijd van Herman Hoitink, Joop Lubbers en Henk Wevers. Ook speelden toen Henk en Piet Hillen uit Lichtenvoorde bij AZSV. Ook toen had AZSV niet alleen maar spelers uit Aalten!

Jan, jij was één van de supporters die ook regelmatig naar uitwedstrijden ging.
Dat klopt, ik heb vijf jaar lang ook bijna alle uitwedstrijden van AZSV H1 gezien. AZSV heeft altijd goede en mooie voetballers gehad zoals bijvoorbeeld Erik te Brinke, René Westerveld en Sander ter Maat. Tegenwoordig geniet ik er ook van dat AZSV op hoog niveau acteert maar met uitwedstrijden mee dat lukt niet meer. Spelers als Jonathan Goosen, Niek te Veluwe daar kan ik in Aalten ook van genieten. Maar er zijn er meer: Joost Rasing gaat steeds beter spelen en Yeftha Nyamsangia is ook geen slechte speler.

Naar welke teams kijk je nog meer behalve naar AZSV H1?
Ik kijk ook naar het tweede seniorenelftal en soms naar JO19-1. Tevens speelt mijn kleinzoon Job van den Boom in AZSV JO9-1 en mijn andere kleinzoon Tim ter Horst speelt bij sv Bredevoort.

Wat vind je van het niveau in de Hoofdklasse-B?
Het niveau is hoog! De spelers werken hard voor een goed resultaat. Ondanks dat AZSV een goede jeugdopleiding heeft kun je op dit niveau niet zonder spelers van buiten Aalten. Dit is ook goed voor de ontwikkeling van de eigen (jeugd) spelers die zeker ook een kans krijgen.  Zelfs spelers die niet uit Aalten komen hebben vaak minimaal een jaar nodig om te wennen. Ik vind het dan ook geen probleem dat er zo weinig bekende spelers in AZSV H1 spelen want de tijd van de bekende namen is nu eenmaal voorbij. Ook zie ik een belangrijke bijdrage van hoofdtrainer Dennis van Toor. Een trainer die ik de ‘Rinus Michels Award’ van harte toebedeel.

Wat wil je tenslotte nog kwijt?
AZSV is een club die ik een warm hart toe draag. Het heeft door de vele leden en de goede organisatie een grote sociale functie in de gemeenschap. Tegenstanders worden er goed ontvangen en voelen zich er thuis. En wat het eerste team betreft; Ik vind het een knappe prestatie dat AZSV al zo veel jaren op hoog niveau speelt en hoop dat ze volgend jaar in het zogenaamde linker rijtje mee doen. Hopelijk dat het publiek zich dan op een positieve manier wat meer zal laten horen!