Graafschaptrainer Wouter Stronks geeft voetbalcollege op de 3e trainersclinic

september 23, 2018

Op woensdagavond 19 september was het aan Wouter Stronks de eer om de laatste trainersclinic te verzorgen. Op deze avond moest Ajax ook voetballen, om 18.45 uur al, dus we waren benieuwd welke “die hards” op kwamen draven voor een luisterend oor. Gelukkig kwam er een mooi groepje belangstellenden. En elk nadeel hep zo z’n voordeel: in de wat kleinere groep was ruimte voor een mooie interactie. Wouter Stronks is een bekend gezicht bij AZSV. Heeft alle jeugdelftallen doorlopen en trapte een lekker balletje mee bij AZSV 2. Sinds 2015 is hij in dienst bij De Graafschap en heeft hij de JO13 onder zijn hoede. Als Wouter vertelt hoe je een training kunt geven en opbouwen, klinkt het allemaal heel gemakkelijk en logisch. Het zal me niets verbazen dat Henk de Jong na het afgelopen weekend wat tips en tricks bij Wouter komt halen. Kan geen kwaad!

Wouter heeft een interactieve avond voorbereid. Hij begint dan ook met de vraag wat wij, als potentiële trainers en leiders eigenlijk willen weten. Al gauw blijkt uit de groep dat het motiveren van de wat minder fanatieke voetballers een uitdaging is op de training. Door het opdelen van groepjes en het geven van duidelijke opdrachten, oefeningen met de bal en een competitief element is de aandacht allicht wat langer vast te houden.
Wouter legt uit dat voetballen uit 4 basisprincipes bestaat: aanvallen, omschakelen van aanvallen naar verdedigen, verdedigen, omschakelen van verdedigen naar aanvallen. In zijn trainingen verwerkt hij altijd een van deze principes in de trainingsstof. Hij laat mooie voorbeelden zien hoe je dit kunt trainen. Tijdens de uitleg blijkt dat zo’n bordje met magneten superhandig voor het uitleggen van het een en ander. Zou eigen bij de standaard uitrusting moeten horen van een trainer. Daarnaast heb je een aantal voetbalhandelingen die hij in zijn trainingen traint. Het frontale passeren, spelen met een man in de rug, open draaien…dat soort zaken. Sommige stof is voor de recreant te hoog gegrepen, maar de oefenstof kan best zodanig eenvoudig gebracht worden dat iedereen dit op kan pikken. Wouter houdt er van om er een spelelement in te gooien. De verliezende partij moet het dan altijd bezuren met opdrukken. Dus als je traint op het aannemen van de bal, open draaien en op de goal rossen…de verliezer moet 10x opdrukken. Gezien de indrukwekkende schouderpartij van Wouter heeft hij zelf ook niet alle potjes gewonnen…

Wouter leert ons ook dat het belangrijk is spelprincipes af te spreken met je team. Als je bijvoorbeeld de bal verliest, kun je afspreken dat deze binnen 5 seconden weer terugveroverd moet worden. Of afspreken dat je met z’n allen aanvalt, maar ook met z’n allen verdedigt. Je moet dus goed afspreken hoe je moet omschakelen.

Inmiddels heeft Ajax AEK van de mat gespeeld, terwijl Wouter maar blijft doseren. Het is een geboren trainer. Hij sluit zijn powerpoint af met z’n mobiele nummer: als er nog vragen zijn, wil hij graag van dienst zijn. Hij blijft een verenigingsman! In de groep wordt nog gewezen op de app “Rinus” en “VTON”, 2 applicaties waar je inspirerende trainingsstof kunt vinden. Later appt Wouter me nog het linkje https://www.knvb.nl/trainersboekje, een gratis boekje voor trainers die onder de 8 t/m 12 trainen.

We vonden de clinic avonden erg leuk en leerzaam, hopelijk durven enkele kandidaten het aan om de opgedane kennis in praktijk te brengen! We willen alle ouders, andere potentiële toptrainers en –leiders hartelijk danken voor de belangstelling, we waren verblijd met zo’n grote opkomst! Via deze weg willen we ook nogmaals Sjaak Wiendels, Harm Vaags en Wouter Stronks bedanken voor het delen van hun kennis. Ook Hans Deunk heeft wel een bedankje verdiend, we werden telkens weer zeer gastvrij onthaald!

We gaan de komende periode deze eerste clinic evalueren. Gaan we het volgend jaar weer doen, rond de jaarwisseling een opfris-avond? Moeten we als vereniging allicht een vervolg aanbieden in de vorm van een trainerscursus? En zo’n voetbalbordje met magneetjes…standaard uitrusting voor de trainer? We gaan het allemaal bespreken! Mochten jullie nog opmerkingen, aanbevelingen of tips hebben, stuur dan even een mailtje naar azsv.trainersclinic@gmail.com.

Namens de commissie Bloed, Zweet en Trainers,
Gertjan Jansen
Edwin Hiddink
Wendy de Jong
Rinke ter Haar