Graafschaptrainer Harm Vaags geeft voetballes op de 2e trainersclinic

september 16, 2018


Op vrijdagavond 7 september vond de 2e trainersclinic plaats, voor een mooie groep gretige aanstaande trainers en leiders. De vorige keer werd verzorgd door de gelouterde Sjaak Wiendels, nu was de beurt aan de jonge hond Harm Vaags. Harm loopt al jaren rond bij AZSV. Als voetballer staat hij bekend om zijn laufpensung, als trainer om zijn enthousiaste begeleiding van de jonge talentjes. Inmiddels heeft hij het zover geschopt dat hij de F-jes van De Graafschap traint.

Harm had de avond in 2 gedeeltes geknipt. Een theoretische en een praktische les. Hij begon de avond met de wereldberoemde spreuk van Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. En zo is het maar net: als je een team wilt trainen of begeleiden, ge woon mee beginnen! Harm doseerde dat je met een positieve benadering van het kind het talent veel beter kunt ontwikkelen dan door een negatieve benadering. Als er iets fout gaat, kun je vragen wat het voetballertje anders had kunnen doen. Als een wedstrijd niet gewonnen wordt, hoef je de uitslag niet te benadrukken; het belangrijkste is dat er met plezier gesport wordt. Wat met plezier wordt er meer bereikt. Dus uiteindelijk gaat het stiekem toch om het winnen…

Er wordt tegenwoordig ook meer gekeken naar andere sporten. Een potje judo tijdens de training is helemaal niet verkeerd. Je houdt de training dan spannend en de kinderen ontwikkelingen zich op motorisch gebied ook breder. Harm geeft de kinderen voor de wedstrijd altijd een opdracht mee. Je kunt aangeven dat er in de wedstrijd vooral de nadruk op dribbelen gelegd gaat worden. Een simpele opdracht, zodat de voetballers niet overvoerd worden met tactische taken. En natuurlijk mag er overgespeeld worden of de bal er vanaf een meter of 20 in de kruising gejaagd worden, maar het gaat om de eenvoud. Simpel communiceren, simpele opdrachten en veel herhalen.

Het 2e gedeelte van de clinic vindt op het veld plaats. Harm heeft met een aantal pionnetjes een veldje uitgezet. Hij laat zien dat je met een eenvoudige opzet heel veel leuke oefening kunt doen. Uiteraard meten de cliniccers er aan geloven: er moet actief getraind worden! Er wordt gestart met een simpele dribbel-oefening in een vierkant vak. Het dribbeltempo wordt steeds wat verhoogd door Harm. Je mag niet botsen, anders heb je een strafpunt! Een mooie oefening om ook vooraf aan een wedstrijd te doen. Het team van Roy Deunk en Walter van der Boom is de zaterdag erop ook zo begonnen. Dit heeft geresulteerd in een klinkende 12-2 overwinning! Normaal krijgen ze met een nulletje of 10 aan de broek…Waar zo’n clinic al goed voor is!

Tot slot worden er een-tegen-een en twee-tegen-twee vormen besproken. Mooi om te zien hoe Suze Rijnsaardt Mark van Doorn aftroeft in het een-tegen-een duel. Mark had nog wel z’n Graafschapshirtje aangedaan, maar het mocht niet baten!

We proberen de komende tijd wat van de gepresenteerde oefenvorm in een boekwerkje te verwerken, zodat deze oefeningen als handvaten gebruikt worden voor eigen trainingen!

Harm werd hartelijk bedankt met een warm applaus van de leergierig cliniccers.

Op woensdagavond 19 september wordt de 3e clinicavond gegeven. Deze keer zal Wouter Stronks onze docent zijn. De avond begint om 19.00 uur. Als je er bij wilt zijn, stuur dan even een mailtje naar azsv.trainersclinic@gmail.com.