Genemuiden schiet AZSV in blessuretijd naar een periode.

mei 28, 2023

Ongetwijfeld zal in diverse media te lezen zijn hoe de Rood-Witten in de laatste competitiewedstrijd aan een periodetitel kwamen. Omdat hier nog een keer weer uit te leggen kost teveel ruimte en tijd. Niet ondenkbaar zal zijn dat Berkum AZSV verdenkt van manipulatie en DETO zal moeten erkennen dat ze zich zelf in de voet geschoten hebben door in blessuretijd een 1-1 gelijke stand onnodig weg te geven.
Alfred Hitchcock had de ontknoping van deze wedstrijd kunnen schrijven. Swift was al verzekerd van een periode en kon vrijuit spelen. Ze vonden elkaar iets makkelijker dan de Rood-Witten maar de Aaltenaren brachten iets meer energie en kwamen na enkele kansen over en weer in de 34e minuut door een prachtige actie van Rik van der Eerden op voorsprong. De rust brak aan met een 1-0 voorsprong voor AZSV en gezien de standen op de andere velden had AZSV op dat moment een periode te pakken. Dat zou na de rust snel veranderen toen bleek dat Berkum een 2-2 ruststand had omgezet naar een 4-2 voorsprong. Toen begon het grote rekenwerk. De staf van AZSV was drukker met de streamingdiensten dan met hun eigen wedstrijd. AZSV had de mogelijkheid om verder uit te lopen maar kwamen tot het besef dat ze dan slachtoffer van het systeem zouden kunnen worden. De Rood-Witten probeerden de bal zoveel mogelijk in bezit te houden maar een moment van onachtzaamheid leverde toch de 1-1 stand op. Naarmate de tweede helft vorderde leek AZSV, gezien de standen op de velden van Genemuiden en Berkum, naast de periode te grijpen. Om nog een kleine kans te houden zou een nederlaag goed uitkomen. Een gruwel voor elke sportman, ook voor de jongens van Dave de Jong en een hiaat in het systeem van de periodestrijd. Een tegendoelpunt in de 89e minuut, in de vorm van een strafschop, was heel voorspelbaar. Het onmogelijke gebeurde in Genemuiden waar DETO in blessuretijd probeerde om een overwinning uit het vuur te slepen en zich in de 93e en 96e minuut liet wegcounteren en daarmee de periode verspeelde. Deze plotselinge wending zorgde voor een vreugde-explosie op Villekamp en een passend afscheid voor trainer Dave de Jong. Op de manier hoe dit alles tot stand zal men zich in Zeist nog wel eens achter de oren krabben. Op Villekamp maalde er niemand om.

Door: Gerrit Nijman

Foto’s: Cor Hinkamp