Gelijkspel voelt als een overwinning

januari 22, 2023

Zaterdag moesten de Rood witten het in Berkum opnemen tegen de club met diezelfde naam. Dat de clash tussen aartsrivalen Jonathan Goosen en Berkummer Martijn Brakke de wedstrijd beïnvloede zal niemand van te voren bedacht hebben. In het verleden hebben de oud Staphorster en Jonathan Goosen menig robbertje op een mannelijk manier uitgevochten. Vanaf de eerste minuut zochten ze elkaar op en na 27 minuten liet Jonathan zich zo provoceren door de volgend seizoen naar Staphorst terugkerende zevendertigjarige Brakke dat hij er met rood af moest.
Al na zeven minuten moest Jonathan aan de noodrem trekken en wilde de scheidsrechter een gele kaart trekken. Maar de assistent scheidsrechter had buitenspel geconstateerd en daarmee trok de scheidsrechter ook de gele kaart in. In de elfde minuut moest Freek Mulder zich na een blessure al laten vervangen door Michael Vaags. In de daarop volgende aanval trok Niek te Veluwe de bal goed voor en gaf hij Chris Verheul een bijna niet te missen kans, maar de 0-0 bleef op het scorebord staan.
De weer onder de lat staande Jasper te Kolste stond in de 20e minuut op de goede plaats en voorkwam een doelpunt van Berkum. Vier minuten later nam Ferran Mombarg vanaf twintig meter de bal op de pantoffel en via een Berkum speler belande de bal tegen het net. Op dat moment misschien niet helemaal verdiend maar geen één AZSV supporter die daarom maalde. Drie minuten later stond het alweer gelijk na onoplettendheid van de AZSV verdediging en interpreteerden Jonathan Goosen en Martijn Brakke de internationale knuffeldag op een verkeerde manier. Trainer Dave de Jong moest zijn strijdplan aanpassen en dat kwam het wedstrijdbeeld niet ten goede. Berkum rook kansen maar de verdediging onder leiding van de onverwoestbare Tom te Veluwe gaf geen krimp. Zo brak de rust met een 1-1 stand aan. In de 53e minuut kwam Rik van der Eerden in scoringspositie maar met de nodige pech veranderde de stand niet. Na weer een redding van Jasper te Kolste kreeg Chris Verheul vervolgens een uitgelezen kans om de Rood Witten op voorsprong te zetten. Helaas treuzelde hij te lang maar de bal kwam bij Rik van der Eerden terecht die de bal over de ver voor zijn doel staande keeper lobde. Helaas stond een Berkum speler op de doellijn die de bal wist weg te koppen. Niet veel later moest de weer tactisch sterk spelende Rik van de Eerden zich geblesseerd laten vervangen door de weer herstelde Joost Rasing. Met nog een kwartier te gaan kopte Chris Verheul in buitenspelpositie in de handen van de Berkum keeper. De wedstrijd sleepte zich naar het einde toe en hoewel Berkum in de eindfase nog stug aanzette kwam het gelijkspel niet meer in gevaar.
Jasper te Kolste, Yordi Orriëns, Jonathan Goosen, Tom te Veluwe, Ferran Momberg, Freek Mulder (11e Michael Vaags), Siep Rompelaar (73e Max Rensink), Bram Rensing, Niek te Veluwe, Rik vd Eerden (73e Joost Rasing), Chris Verheul (88e Nick van Breugel).

Door: Gerrit Nijman