Een bijgelovige Herbstmeister

december 21, 2017

Afgelopen zaterdag stond de belangrijke wedstrijd tegen Winterswijk zat. 2 op het programma. De winnaar mag zich Herbstmeister noemen. Normaal vliegen de berichten over en weer op de groepsapp alleen de spanning was ook daar zichtbaar want ineens stokte de berichtenstroom. De focus lag bij iedereen op de wedstrijd. Piet Paulusma voorspelde winterse buiten dus de thermoshirts werden weer uit de kast getrokken.

Waar vroeger elk ‘ondershirt’ geaccepteerd werd is dit nu wel anders. Alle teams van AZSV hebben begin van dit seizoen een nieuw tenue gekregen. De welbekende rood-wit gestreepte sokken werden ingeruild voor een rode sok met één witte streep. Lange mouwen werden vervangen door korte mouwen. Dit brengt met koud weer een praktisch probleem met zich mee. Wat voor shirt draag je onder het tenue? De KNVB heeft in de reglementen opgenomen dat een shirt dezelfde kleur moet hebben als de kleur van de mouwen. Maarten vond de ideale oplossing in thermoshirts met korte mouwen.

Bij het omkleden trokken veel spelers zonder na te denken het thermoshirt aan. Er was één speler die stilletjes in de hoek met andere gedachten speelden maar daar later meer over.

De overwinning was het doel van beide teams en dat was duidelijk vanaf het eerste moment. Een 22 koppige selectie Winterswijk liep zich vakkundig en semiprofessioneel warm op veld 3. Het warmlopen werd uitgebreid met een rondo, positiespel en afwerken op doel. De leiding van het spelende museum trommelde iedereen op en gaf één duidelijk boodschap mee: winnen! Dat er een aantal spelers van Winterswijk ‘erg leken op spelers van de elftalfoto van Winterswijk zat. 1’ moesten we vergeten.

De wedstrijd begon en vanaf het begin had AZSV het lastig met de rappe buitenspelers. De snelheid in combinatie met trucs zoals alleen Cristiano Ronaldo dat kan zorgden voor spannende momenten. De schoten op doel werden zichtbaar eenvoudig en in stijl gepakt door Maarten die, ondanks een gekneusde vinger, op goal stond.

Al gauw bleek dat het er fel aan toe ging. De scheidsrechter liet al gauw de eerste waarschuwingen horen. Het was Winterswijk dat op voorsprong leek te komen was het niet dat de spits in buitenspelpositie de bal intikte. AZSV kwam goed weg en rechtte daarna de rug. Bij een vrije trap van Jan meldde Thomas zich voor de goal. In een scrimmage viel de bal voor zijn voeten en wist hij in twee keer het net te vinden, 1-0! Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft startte AZSV met frisse spelers. Winterswijk begon meer druk te zetten tot uit het nieuws de razendsnelle rechtsbuiten voor Maarten opdook. De 1-1 leek in de maak was het niet dat de aanvaller de bal het stadion uit schoot. Dit was het teken voor de leiding om de aanval van nieuw elan te voorzien. Jan kwam opnieuw binnen de lijnen. Amper twee balcontacten later lanceerde Jan zichzelf en de verdediger van Winterswijk trok aan de noodrem. De scheids gaf eerst een penalty maar bedacht zich en wees een plek aan net buiten het strafschopgebied. De tegenstander was het er niet mee eens en Jur pakte dit moment meteen aan. Hij lepelde de bal tergend langzaam over de keeper heen, 2-0. Wat een opluchting voor AZSV al was dit het teken voor Winterswijk om alles op alles te spelen. In het laatste gedeelte van de wedstrijd weet Winterswijk nog één keer te scoren maar daar blijft het bij. AZSV 8 mag zich door deze overwinning Herbstmeister 2017-2018 noemen.

Nu nog even terugkomend op de speler die zich in een hoekje stilletjes aan het omkleden was. In alle euforie kwam in een gesprek met Erik nog de wedstrijd tegen DZC ter sprake. De conclusie na de nederlaag tegen DZC luidde: collectief falen. Alleen na de wedstrijd tegen Winterswijk, weken later, kwam de waarheid aan het licht. Erik gaf aan al jaren in het rode herbstmeister shirt te spelen. Alleen voor de wedstrijd tegen DZC liet Erik zich door de frisse wind verleiden om te kiezen voor het nieuwe thermoshirt met alle gevolgen van dien. Voor de wedstrijd tegen Winterswijk heeft hij het ‘oude’ shirt uit bijgeloof weer aangedaan en het resultaat is meteen weer terug. Tijd voor een nieuw herbstmeister shirt!


Geef een reactie