Dave de Jong, hoofdtrainer bij AZSV.

september 5, 2018


Het is het seizoen 2018-2019 en de selectie van AZSV begint dit seizoen met een nieuwe hoofdtrainer. De uit Rotterdam afkomstige trainer Dave de Jong (43) neemt na 8 seizoenen het stokje over van de naar vv Staphorst vertrokken Dennis van Toor. Dave is getrouwd en heeft een dochter en een zoon is inmiddels woonachtig in Doetinchem waar hij de eigen zaak All-Sportswear heeft opgebouwd. Hij heeft in het verleden bij diverse BVO’s gespeelt o.a. Cambuur, Willem II, De Graafschap, NAC en KV Mechelen. Zijn voetbalcarrière beëindigde hij op 32 jarige leeftijd bij VFL Osnabrück waar hij nog tegen Bayer München speelde. In 2007 begon hij als assistent-trainer/speler bij SV Babberich waarna hij na diverse clubs bij AZSV terecht kwam: Dave aan het woord;
“Na Babberich heb ik samen met de bij AZSV bekende Dave Clephas een half jaar het eerste elftal van DZC’68 getraind als invaller van Scott Calderwood. Een mooie ervaring, we hebben nog nacompetitie om promotie gespeeld maar zijn niet gepromoveerd. Daarna VVO Velp, daar maak je kennis met het vak en wat er allemaal bij hoort. Hoe ga je met de groep om, speelwijzeontwikkeling. Daar heb ik 2 keer de nacompetitie gehaald om promotie. DVV, de volgende club was prestatief niet goed. Omdat de stichting en het bestuur niet op één lijn zaten hield ik nog maar 3 spelers over van de selectie. Ik ben gebleven omdat ik had getekend. We zijn 2 keer gedegradeerd omdat we geen kwaliteit genoeg hadden om ons in de 1e en 2de klasse te handhaven. Ik heb daar wel geleerd wat verliezen inhoudt en om daarna steeds maar weer de spelers te moeten motiveren om door te gaan. Dit heeft me goede ervaringen gegeven maar het zat me wel dwars dat je als ‘’winnaar’’ zo iets moet mee maken. Toch wilde de club wel met mij verder maar DVC uit Didam klopte aan de deur. DVC wilde meer zelf voetballen in plaats van een defensieve speelwijze. Mooie en succesvolle tijd gehad, doordat je veel wedstrijden won. Gepromoveerd van de derde naar de tweede klasse. Toen AZSV vrij kwam hoop je dat er voor jouw belangstelling is. Uiteindelijk kom je in gesprek met AZSV en daar kreeg ik meteen een warm gevoel, ik voelde me meteen thuis. Mooie club, mooi niveau, voor mij een stap vooruit, goed voor mijn ontwikkeling. Als AZSV je vraagt dan ben je gevleid en dan doe je die stap vooruit. Ook had ik een hele goede indruk gekregen van AZSV na het zien van 7 competitiewedstrijden. Ik zag een groep die heel gretig is, die voor elkaar en met elkaar door het vuur gaat om wedstrijden te winnen. Ondanks de moeilijke situatie met de geblesseerde spelers heeft AZSV zich toch gehandhaafd in een lastige competitie. Dus ik had een positief beeld van het voetbal voor ik hier begon.

Als assistent trainer hebben we voor Eric Arentsen gekozen. Eric Arentsen ken ik van VVO, hij was trainer van die club voordat ik daar kwam en toen ik daar weg ging is hij daar opnieuw trainer geworden. Toen ik daar trainer was kwam hij regelmatig kijken en ik sprak hem daar ook regelmatig, ik had een klik met hem. AZSV kon binnen de club geen assistent vinden, we hebben toen extern rond gekeken en kwamen bij Eric terecht, die werd enthousiast. Prima oplossing zo.
Samen met de technische staf gesproken over AZSV. Veel zal er met mij als nieuwe trainer aan het spel niet veranderen. Het gaat dan om kleine details. De bedoeling is dat we voortborduren op de laatste competitiewedstrijden van vorig seizoen. Aan het defensieve gebeuren verandert er niet zo veel. Spelers worden ook in de speelwijze betrokken zij moeten zich in de speelwijze kunnen vinden en prettig in voelen. Het is bespreekbaar maar ga er maar vanuit dat er niet echt veel verandert. Ook wat betreft spelersgroep is er weinig veranderd. 60 procent van de spelers moeten van AZSV zelf komen waarbij we er van uit gaan dat spelers die drie jaar bij AZSV spelen als eigen speler worden gezien. 40 procent mag dus van buiten AZSV gehaald worden. Een jeugdspeler heeft tijd nodig, het spel is een stuk fysieker als in de jeugd, je merkt ook dat ze wat sneller ergens last van hebben. Daar moeten we rekening mee houden. Dat heeft veel tijd nodig, dat lukt niet binnen een half jaar. Deze spelers kunnen we in beker- oefen-, en wedstrijden om de Achterhoek-cup laten spelen waarin ze kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Als de mogelijkheid en het moment er is dan zullen we altijd een jeugdspeler opstellen of in laten vallen.
In het kader van de opleiding worden er ook wedstrijden opgenomen. Beelden kunnen we gebruiken voor zelfontwikkeling/vorderingen. We werken ook veel met een magneetbord om de speelwijze te laten zien aan de spelers.
Belangrijk is om manieren te vinden om de gehele groep bij elkaar te houden. Je hoopt dat je als technische staf zo’n groep van 22 spelers kunt vormen dat ze voor elkaar door het vuur gaan en dat ze elkaar ook steunen. Dat ze, incl. de evt. teleurgestelde wissels, er alles voor over hebben om tot een goed resultaat te komen. Het is, denk ik, het moeilijkste van het vak om deze spelers tevreden te houden, de wissels willen ook spelen. Je bent niet op voetbal gegaan om op de bank te zitten. Als spelers te lang op de bank zitten moet je ze ook in het tweede elftal laten spelen waar ze zich ook kunnen laten zien. Je traint uiteindelijk om te spelen. Maar je hebt natuurlijk ook wissels nodig en niet bij elke tegenstander kies je voor dezelfde elf spelers. Belangrijk is om met de wissels in gesprek te blijven om afgunst te voorkomen en de reden te vertellen waarin ze zich nog moeten ontwikkelen in de hoop dat deze spelers gaan concurreren met de basisspelers. Je bent een team en daar hoort iedereen bij. Ook de basisspelers moeten zich steeds maar weer blijven ontwikkelen. Je bent als trainer steeds bezig om dit aan de spelers door te geven.
Persoonlijk hoop ik op een prachtige tijd bij AZSV en ondanks dat ik ongeveer 20 uur in de week met voetbal bezig ben komt mijn gezin op de eerste plaats. Ik ben heel druk met mijn bedrijf Aal-Sportswear, leverancier van sportkledingmerken in de regio Gelderland. Daarna uiteraard trainer van AZSV en ik train mijn zoon 1 keer in de week omdat ik te weinig tijd om met mijn kinderen door te brengen. 2 weken vakantie vind ik heerlijk, even geen rekening moeten houden met werk of voetbal, gewoon niets doen en af en toe een film kijken bv. Voor hobby’s blijft helaas geen tijd over”.