Clubs uit Achterhoek en de Liemers enthousiast over opzet nieuwe jeugdcompetities

november 21, 2018


Dinsdagavond 20 november was het technisch kader van de grotere clubs uit de Achterhoek en de Liemers in het clubhuis van AZSV bijeen om de nieuwe competitievormen voor de jeugd te evalueren, een avond georganiseerd door het district oost van de KNVB.
Ca. 30 mensen van de clubs DVV, DCS, DVC26, DZC68, Gendringen, SDOUC, Sportclub Varsseveld, LONGA’30, FC Trias, Grol, FC Winterswijk en AZSV waren erbij aanwezig. Van de jeugdopleiding van De Graafschap waren Jefta Bresser (Hoofd opleidingen) en Tim Bakens (Co√∂rdinator basis) bij de bijeenkomst.

Sinds vorig seizoen wordt er in heel het land gespeeld in de nieuwe competitievormen. De clubs is geadviseerd de jongste kinderen tot ca. 7 jaar te laten voetballen in een interne competitie, wedstrijdjes 2 tegen 2 en/of 4 tegen 4 op kleine veldjes. Voor jeugd onder 8 jaar tot en met onder 10 jaar is het voetbal veranderd naar wedstrijden 6 tegen 6 op een kwart veld en voor jeugd onder 11 jaar tot en met onder 12 jaar naar wedstrijden 8 tegen 8 op een half veld. Het spelen op een heel veld 11 tegen 11 begint vanaf jeugd onder 13 jaar (de voormalige 2e jaars D jeugd).
Eveneens is er ingezet op het opstarten van zogenaamde ‘even’ competities, voor jeugd onder 8 jaar, onder 10 jaar, onder 12 jaar en onder 14 jaar.

De meeste clubs zijn enthousiast over de eerste ervaringen. De spelers krijgen meer technische vaardigheden door te voetballen in een kleine ruimte, komen vaker de tegenstander tegen waardoor er meer duels zijn, kunnen vaker op doel schieten en scoren. Ook heeft het wijzigen van enkele spelregels positieve effecten. Een goede voorbeeld hiervan het nu moeten in dribbelen van de bal (in de plaats de inworp) na een uitbal bij het 6 tegen 6 en 8 tegen 8, dit versnelt het spel enorm.
Daarbij zijn de meeste clubs goed te spreken over de ‘even’ competities. Met name bij de jeugd onder 14 jaar is goed merkbaar dat fysieke verschillen minder een rol spelen. Dit komt het voetbal ten goede, helpt het zo lang mogelijk ‘breed’ opleiden en komt tegemoet aan het spelen met plezier ook in het ‘recreatieve’ voetbal.

De KNVB had de avond goed voorbereid en presenteerde de clubs getallen/trends van fors toenemend aantal teams die mee doen aan de nieuwe competities, landelijk maar ook in de regio Liemers en de Achterhoek (en Twente).

Jefta Bresser, hoofd opleidingen bij De Graafschap, gaf de clubs mee niet alleen te focussen op het belang van de wedstrijden en de organisatie daar van; ‘dat is wel belangrijk maar er zijn in de week meerdere momenten waar we de jeugd leren voetballen; het aantal trainingsmomenten en het niveau van de trainingen opvoeren, daar moeten we ook goed de aandacht voor hebben’.

De avond werd besloten met de afspraak dat er een vervolg komt. Onderwerp van gesprek wordt het voetbaltechnische deel. Zowel De Graafschap als de KNVB boden aan hierin te willen faciliteren.