AZSV wint moeizaam in Putten

mei 13, 2019

AZSV heeft moeizaam met 0-1 gewonnen bij SDC Putten en blijft meedoen in de titelstrijd in de hoofdklasse B. De enige treffer van de wedstrijd kwam op naam van Kars Vierwind, die ruim tien minuten na de pauze doel trof. Daardoor blijven de Aaltenaren in het kielzog van het trio leidende teams met slechts drie punten achterstand op koploper Sparta Nijkerk.

Na afloop was er blijdschap over de behaalde winst, maar vooral ook interesse naar het dreigende puntverlies van de koplopers. Staphorst had al twee punten laten liggen tegen Flevo Boys (1-1) en ook Sparta Nijkerk leek punten te morsen. Bij het einde van de wedstrijd in Putten stond Sparta Nijkerk zelfs met 3-2 achter, maar de lijstaanvoerder rechtte de rug en sloeg in blessuretijd met twee goals alsnog toe, 3-4.

AZSV begon in Putten aan het duel met SDC Putten in de wetenschap, dat het zelf moest winnen en dan na afloop kijken hoe de concurrentie het gedaan had. Dit scenario speelt al weken voor de ploeg van trainer Dave de Jong en telkens voldoet AZSV aan de verwachting, maar ook de concurrentie maakt weinig foutjes. Toch sluipt AZSV naar de top van de ranglijst in de hoofdklasse, nu met nog twee duels voor de boeg.

De thuisclub liet in de beginfase AZSV vooral aan de bal. De Puttenaren zijn veilig en proberen zoveel mogelijk punten nog te behalen om in het linker rijtje te eindigen. De eerste gevaarlijke kans was ook voor de thuisclub. Rick van den Brink ging goed door na een pass van Martijn Duits, passeerde Freek Mulder en Max Jansen, maar vond doelman Jasper te Kolste op zijn pad. Daarmee is meteen de uitblinker aan AZSV-zijde genoemd. De jeugdige Aaltense doelman keepte voortreffelijk en hield zijn doel schoon. Er was één momentje van onachtzaamheid, toen hij na een minuut of 20 Rob Knul in zijn eigen strafschopgebied uitkapte, maar zijn risicovolle actie pakte goed uit. Zes minuten later deed zijn collega aan de overzijde hetzelfde. Martin van Barneveld werd opgejaagd door Joost Rasing en Erwin Nieuwboer en Nieuwboer onderschepte bijna de bal, maar ook daar kon de eigen Puttense aanhang rustig doorademen.

Rond het half uur nam SDC Putten meer het initiatief en kregen ze ook kansen. Rick van den Brink zag een schot gekeerd worden door Jasper te Kolste en de inzet van Jefta van den Broek werd door Bram Rensing voor de lijn weggehaald. Aan de andere kant moest Martin van Barneveld handelend optreden bij een schot van Bram Rensing. Ook een snel genomen vrije trap van Max Jansen kwam bij Erwin Nieuwboer, maar de Aaltenaar schoot te zacht in om het Van Barneveld echt lastig te maken. In de blessuretijd van de eerste helft kopte Kees Pluim goed in, maar wederom stond Jasper te Kolste zijn mannetje.

In de rust bracht trainer Dave de Jong Yeftha Nyamsangya voor Sjoerd te Boekhorst om meer diepgang op de rechter vleugel te krijgen. Deze omzetting sorteerde meteen effect, want AZSV werd dreigender. Een verre ingooi van Niek te Veluwe werd door Rik van der Eerden doorgekopt en Yeftha Nyamsangya scoorde bijna met een halve omhaal. Nog geen minuut later raakte Nyamsangya de paal naast Martin van Barneveld. De druk van de ploeg uit Aalten leverde wel een doelpunt op. Kars Vierwind schoot de bal van zestien meter achter Martin van Barneveld na een goede individuele actie, 0-1.

De thuisclub liet het er niet bij zitten en zocht weer meer de aanval. Een kopbal van Kees Pluim ging net naast, maar zag ook een schot van Freek Mulder goed gepareerd worden door Martin van Barneveld. Er kwam natuurlijk meer ruimte voor de roodwitten. Zeven minuten voor tijd was er een lange bal van Jasper te Kolste, die Erwin Nieuwboer goed verlengde op Rik van der Eerden, maar diens volley ging naast het Puttense doel. Vijf minuten voor tijd had AZSV geluk toen een schot van Jurian van den Brink in het doel van AZSV terecht kwam, maar scheidsrechter Voncken uit het Zuid-Limburgse Hulsberg, op advies van zijn assistent, hinderlijk buitenspel constateerde van Kees Pluim en de treffer tot frustratie van de thuisclub annuleerde. Daarna kwam AZSV niet meer in gevaar en nam het de drie punten ietwat gelukkig mee naar huis.

Komende zaterdag wacht de laatste thuiswedstrijd tegen ACV uit Assen. De ploeg uit Drenthe haakte zaterdag na de 0-4 tegen Excelsior’31 af in de titelstrijd en kan zich gaan voorbereiden op de nacompetitie als winnaar van de eerste periodetitel. Een week later volgt voor AZSV in Zwolle tegen Berkum de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Of er daarna nog een toetje in het verschiet ligt hangt af van de uitslagen van de komende twee wedstrijden van zowel AZSV als van Sparta Nijkerk, Excelsior’31 en Staphorst.

SDC Putten-AZSV 0-1 (0-0). 56. 0-1 Kars Vierwind.
Scheidsrechter T. Voncken uit Hulsberg gaf een gele kaart aan Kars Vierwind van AZSV en aan Wilbert Thomassen en Rick van den Brink van SDC Putten.

Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder, Max Jansen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer, Sjoerd te Boekhorst (46. Yeftha Nyamsangya), Joost Rasing (77. Yordi Orriëns), Rik van der Eerden.

Opstelling SDC Putten: Martin van Barneveld, Alexander Sijtsma, Rob Buter, Kees Pluim, Rob Knul, Rick van den Brink, Vincent ter Burg, Wilbert Thomassen, Martijn Duits, Jefta van den Broek (75. Kevin van der Vlag), Benjamin Huisman (62. Jurian van den Brink)